Cele mai bune telefoane mobile din lume sunt disponibile în prezent, în 2020, şi în România, de la cei mai importanţi producători, printre care se numără Apple, Samsung, Huawei, HTC sau Sony, dar și companii mai tinere precum OnePlus sau Xiaomi.

  1. Samsung Galaxy S10, S10+ și S10e
  2. Huawei P30 și P30 Pro
  3. OnePlus 7 Pro
  4. Gama iPhone XI 2019
  1. Samsung Galaxy S10, S10+ și S10e

Pentru gama de top din 2019, Samsung a optat pentru trei modele care împart același design și aceeași platformă hardware, singurele diferențe majore dintre aceste ultime opțiuni fiind la dimensiunea ecranului și camera foto. Cu un design elegant și o cameră frontală amplasată într-o zonă circulară, producătorul sud-coreean a scăpat și de inesteticul notch.

Versiunea standard Galaxy S10 are un ecran AMOLED cu diagonală de 6.1 inch, în timp ce S10+ mizează pe un display de 6.44 inch, ambele cu rezoluție 1440 x 3040 pixeli. Mezinul S10e are “doar” 5.8 inch și rezoluție Full HD.

În România, gama S10 este disponibilă cu performantul chipsetul proprietar Samsung Exynos 9 Octa 9820, care oferă performanțe de top împreună cu cei 8 GB RAM (S10 și S10+), respectiv, 6 GB RAM (S10e), iar Samsung a făcut în sfârșit pasul spre module cu mai mulți senzori foto. Astfel, S10 și S10+ oferă un pachet alcătuit din senzor principal de 12 MP, senzor de tip telephoto de 12 MP cu zoom optic 2x și senzor ultra-wide de 16 MP. În cazul lui S10e lipsește senzorul telephoto pentru zoom optic, însă ansamblul dual-cameras este de asemenea unul de top.

Din păcate, prețurile sunt încă destul de mari: Galaxy S10 costă 3.900 lei, Galaxy S10+ ajunge la 4.300 lei, iar S10e costă 2.800 lei la momentula acestui update, însă ne așteptăm ca ele să scadă în partea a doua a anului, mai ales după apariția flagship-ului de toamnă, noua versiune de Samsung Galaxy Note.

2. Huawei P30 și P30 Pro

Confruntat cu numeroase controverse legate de activitățile de spionaj, Huawei își continuă ascensiunea în segmentul smartphone-urilor de top cu gama P30, printre ale căror puncte forte se numără camerele foto multivalente și prețul atractiv. Ambele modele din gamă au un design simplu, cu notch de mici dimensiuni în partea frontală și ecrane de 6.1 inch (P30) și 6.47 inch (P30 Pro) cu rezoluție de 1080 x 2340 pixeli.

Huawei P30 și P30 Pro împart aceeași platformă hardware, cu chipsetul proprietar HiSilicon Kirin 980 dezvoltat în tehnologie de 7 nm care rivalizează cu Snapdragon 855 dezvoltat de Qualcomm și cu Exynos 9820 pe care îl găsești pe seria Galaxy S10. Telefoanele sunt disponibile în versiuni cu 6 GB și 8 GB RAM, în timp ce memoria internă este de cel puțin 64 GB.

Ambele telefoane au câte trei camere foto, dintre care una principală wide, una ultrawide și una telephoto. Camera lui P30 Pro este considerată una dintre cele mai bune de pe piață datorită senzorului telephoto care oferă zoom optic de 5x, dar și datorită unui controversat Moon Mode, care permite realizarea unor fotografii “de aproape” cu Luna (cu zoom digital 50x).

În prezent, un Huawei P30 costă circa 2.900 lei, în timp ce Huawei P30 Pro ajunge la aproximativ 3.900 lei. Lista actualizată de prețuri pentru cele două smartphone-uri de top Huawei este disponibilă aici.

3. OnePlus 7 Pro

Producătorul chinez OnePlus a mizat pe o nouă generație a modelului său principal cu schimbări radicale, în special în privința ecranului și a camerei foto.

One Plus 7 Pro marjează pe un ecran Fluid AMOLED de 6.67 inch și rezoluție QHD+, însă principala caracteristică a acestuia este rata de refresh de 90 Hz, față de cea de doar 60 Hz oferită de cam toate celelalte opțiuni, atuu ce conferă o senzație de viteză și fluiditate în utilizarea zilnică. Pentru platforma hardware, OnePlus a mizat pe un chipset Qualcomm Snapdragon 855 care în varianta de bază este completat de 6 GB RAM și 128 GB pentru stocarea datelor.

O altă noutate majoră este reprezentată de camera foto. OnePlus 7 Pro este primul smartphone OnePlus cu cameră foto triplă: senzorul principal este un Sony IMX586 de 48 MP, acompaniat de un senzor telephoto de 8 MP care oferă zoom optic 3x și un senzor ultra-wide de 16 MP. De asemenea, OnePlus 7 Pro mizează pe o noutate interesantă și în privința camerei pentru selfie-uri: aceasta nu este integrată în partea frontală, ci își face apariția din spate printr-un mecanism de tip pop-up.

Pe piața din România, OnePlus 7 Pro a început deja să-și facă apariția în magazine, iar prețul este de circa 4.000 lei. O listă cu prețuri complete în funcție de versiune găsești aici.

4. Gama iPhone XI 2019

Ca de obicei, Apple va lansa noua gamă de iPhone-uri în luna septembrie, și vom update acest articol după ce produsele vor fi disponibile pe piață.

Zvonurile despre noua gamă au început deja să circule, iar cele mai multe informații indică faptul că designul celor trei modele va rămâne practic neschimbat, inclusiv în privința notch-ului din partea frontală.

De asemenea, este de așteptat ca succesorul lui iPhone XS să aibă în continuare un ecran de 5.8 inch, în timp ce urmașul lui iPhone XS Max va avea tot 6.5 inch, iar succesorul mezinului iPhone XR va rămâne la 6.1 inch. Există unele zvonuri că urmașul lui XR va adopta tot pentru ecran OLED, ca și celelalte două modele din gamă, însă nu este sigur că Apple va renunța la LCD-ul actualemente utilizat pe versiunile XR din 2018.

Din punct de vedere hardware, ne așteptăm ca toate cele trei smartphone-uri să mizeze pe chipseturi A13 produse de partenerii de la TSMC. În privința camerelor, iPhone-urile de 5.8 și 6.5 inch ar putea miza pe trei senzori, însă nu este clar cum vor fi poziționați aceștia. În schimb, există deja informații că senzorul telephoto va permite un zoom optic de 3x, în timp ce calitatea imaginilor realizate pe timp de noapte va crește, un capitol la care telefoanele Apple sunt în prezetn deficitare în comparație cu modelele Android.

Concluzii

Pe piaţa din România se găsesc în prezent aproape toate telefoanele de top lansate de producători. Uneori, acestea ajung cu întârziere în magazinele noastre, iar la început au preţuri destul de piperate comparativ cu pieţele vestice, însă cei care au răbdare câteva luni pot obţine un preţ apropiat de cel corect.

Important este că cele mai bune telefoane Apple, Samsung, Huawei sau Sony pot fi cumpărate din România şi oferă performanţe de top pentru utilizatori.

Dacă vrei să-ţi cumperi un telefon bun, dar totuși nu ai un buget suficient de mare pentru unul dintre aceste flagshipuri, te poți orienta spre o serie de telefoane ieftine cu Android. Acestea au în general rezoluții mai mici ale ecranului și nu impresionează prin platformele hardware, însă în general te vei putea bucura de aceleași funcții în privința aplicațiilor.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments