Te-ai întrebat vreodată de ce nu reușești să reții unele informații atunci când citești lecțiile din manual, cărțile pentru Limba și Literatura română etc.? Probabil pentru că folosești tehnici greșite de citit.

Iată un top 8 idei care te-ar putea ajuta să citești mai eficient:

  1. Alocă suficient timp pentru citit. În medie, un elev de clasele gimnaziale și liceu petrece 5 minute pentru a citi o pagină. Înmulțește 5 minute cu numărul total de pagini pentru a obține timpul total necesar pentru a parcurge textul.
  2. Citește aproximativ 10 pagini și apoi fă o pauză.
  3. Începe prin a citi titlurile și subtitlurile secțiunii. Dacă acestea lipsesc, citește prima idee a fiecărui paragraf, uită-te peste fotografii, grafice etc., citește întrebările aferente secțiunii. Gândește-te la ceea ce ai văzut și încearcă să răspunzi la următoarele întrebări: Care e principalul subiect al secțiunii? Ce ai învățat până acum despre acest subiect? (la școală, acasă, pe internet etc.)
  4. Începe să citești fără a sublinia la prima lectură. De ce? Deoarece acest lucru diminuează înțelegerea și atenția asupra textului. De asemenea, la prima lectură nu știi care sunt informațiile importante. Așadar, citește un paragraf și apoi revino asupra lui, recitește și subliniază.
  5. La finalul lecturii paragrafului, formulează o întrebare din text (ex. Între ce ani a avut loc Primul Război Mondial? La ce se referă fotosinteza?). Repetă procesul pentru fiecare paragraf.
  6. Când termini de citit cele 10 pagini propuse (sau mai puțin, în funcție de caz), revino asupra întrebărilor și încearcă să răspunzi la ele.
  7. Scrie în caiet un scurt rezumat al informațiilor citite.
  8. Notează termenii sau informațiile pe care nu le înțelegi. La următoarea oră pentru disciplina respectivă, roagă profesorul să îți explice termenii.
4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments