1. Curtea Domnească din Piatra-Neamț

Prima atestare documentară a Curții Domnești de la Piatra-Neamț apare într-un document emis în anul 1491, când Ștefan cel Mare face danie (donație făcută prin testament) Mănăstirii Tazlău, trei sate “care au fost din ocolul curților noastre de la Piatra“. Curtea Domnească de la Piatra-Neamț și-a îndeplinit funcțiile de curte a domnitorilor Moldovei până în secolul al XVII-lea. Începând cu anul 2010, ansamblul Curtea Domnească a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Frumoasa ctitorie a lui Ștefan cel Mare se mai păstrează și astăzi în orașul Piatra-Neamț fiind cunoscută drept centrul istoric al județului. Situat pe un platou în jurul căruia s-a dezvoltat actualul oraș, complexul architectural este format din Biserica “Sf. Ioan Domnesc”, Turnul-clopotniță și Zidul de incintă cu Muzeul Curții Domnești.

2. Telegondola

Telegondola din Piatra-Neamț este singura din țară care traversează un oraș și ajunge pe un masiv muntos. Poți să experimentezi o plimbare cu telegondola și să admiri orașul de la aproape 60 de metri înălțime, plutind deasupra clădirilor istorice. Stația telegondolei este situată chiar lângă Gara Piatra-Neamț (la poalele Muntelui Pietricica) și traseul urcă până în vârful muntelui Cozla.
3. Casa memorială Calistrat Hogaș

Singurul muzeu din țară dedicat acestui mare om de cultură, a fost construit în anul 1885. Casa-muzeu în care a trăit scriitorul se află în centrul orașului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și este înscrisă pe lista monumentelor de arhitectură din Patrimoniul Cultural Național, datorită stilului deosebit al construcției. Deschis încă din anul 1969, muzeul memorial Calistrat Hogaș te impresionează prin simplitatea și frumusețea rustică caracteristică acestei zone de munte. În curtea Casei memoriale se află bustul lui Calistrat Hogaș, statuie din travertin realizată de Vasile Aciobăniței, în anul 1963.

4. Muzeul de Artă

A fost înființat în anul 1980 și funcționează în clădirea construită în anul 1930 de către italienii Carol Zane și Vincenzo Puschiasis. Expoziția muzeului cuprinde opere ale artiștilor români care au fost legați de zona Neamț și prezintă o imagine completă asupra evoluției artelor vizuale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Astfel, putem admira operele pictorilor: Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Ion Ţuculescu, Corneliu Baba, Francisc Şirato, Ștefan Popescu și ale sculptorilor Ion Irimescu și Ion Jalea. Reprezentativ pentru arta românească contemporană sunt expuse operele pictorilor: Simona Vasiliu Chintilă, Spiru Chintilă, Iulia Hălăucescu, Ion Sălișteanu, Dan Hatmanu, Ion Gheorghiu, Corneliu Vasilescu, Eugen Crăciun, Ilie Boca, Lascăr Vorel și ale sculptorilor: Ovidiu Maitec, Clement Pompiliu, Nicolae Fleissig și Iulia Oniţă. Alături de colecțiile de pictură, grafică și sculptură întâlnim și creațiile de tapiserie ale Aureliei Vasiliu Gheaţă care sunt realizate într-o tehnică tradițională îmbinând arta populară autentică cu pictura murală medievală.

5. Muzeul de Istorie și Arheologie

Înființat în anul 1934 de către preotul Constantin Mătasă, prezintă evoluția comunităților umane din zona Neamț, începând cu paleoliticul superior și până în epoca contemporană. Printre piesele cu valoare excepțională care pot fi văzute putem enumera: Soborul Zeiţelor, Hora de la Frumuşica, Gânditorul de la Târpeşti, Vasul cu colonete descoperit la Izvoare – Piatra-Neamţ, Tezaurul de vase din aur de la Rădeni, Tezaurul de vase de argint de la Muscelul de Sus. Începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală a Complexului
Muzeal Județean Neamț, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț,
și-a sistat activitatea în vederea implementării proiectului
”Conservarea, protejarea și promovarea Muzeului de Istorie și Arheologie
Piatra-Neamț”.

6. Parcul Zoo “Cozla”

Situată aproape de centrul orașului, pe strada Ștefan cel Mare și lângă drumul care urcă spre Colibele Haiducilor, Terasa Gospodinelor și stația de sosire a Telegondolei, grădina zoologică de la baza Muntelui Cozla adăpostește atât specii de animale reprezentative pentru fauna autohtonă, cât și specii de pe alte continente. Astfel că vizitatorii pot admira exemplare de râși, lame, struți, căprioare, cerbi și păsări. Un lucru inedit pe care îl întâlnești aici îl reprezintă veverițele care coboară după hrana pe care o găsesc la grădina zoologică din pădurile de pe Muntele Cozla.

Ce obiective mai știi? Scrie-ne la comentarii 🙂

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments