Ți se pare cool să deții o armă, nu? Și să sari de pe o clădire pe alta luptându-te cu extratereștrii pentru a salva Pământul, în timp ce iubirea vieții tale îți cade la picioare și toată lumea te admiră. Mna, genul ăsta de vise ai, nu? Păi îmi pare rău să te aduc cu picioarele pe pământ și să îți stric fanteziile, dar deținerea unei arme este ceva foarte serios. Și de asta m-am gândit că ar fi o idee bună să fiți cât de cât informați în privința asta, în cazul în care vă trece prin minte să cumpărați o armă.

Categoria A

Armele care se află în această categorie sunt interzise persoanelor fizice și juridice de drept privat, fiind achiziționate, folosite și deținute DOAR de către instituțiile publice care au rolul de a apăra și a stabili siguranța națională și ordinea publică. Acestea sunt:

 1. arme de foc automate;
 2. instrumente și lansatoare automate;
 3. armele de foc camuflate sub forma unui alt obiect;
 4. munițiile cu proiectile perforante, explozive și incendiare;
 5. munițiile pentru pistolete și revolvere cu proiectile expansive;
 6. arme care prezintă caracteristicile tehnice ale armelor letale sau neletale dar care nu se regăsesc clasificate în anexa legii.

În cazul în care nu ești o persoană autorizată și nu respecți regulile și deții, folosești sau efectuezi operații cu aceste arme riști închisoare de la 2 la 8 ani!!!

Categoria B

Spre deosebire de cele din prima categorie, armele din categoria B pot fi folosite atât de persoanele fizice cât și de cele juridice de drept privat abia după ce primesc o autorizație!! Pentru a deține și folosi o armă letală trebuie ca aceasta să fie păstrată într-un mediu sigur,  acasă sau după caz, în sediul social sau în punctul de lucru al persoanei juridice. Și mai ales, persoana fizică care își dorește o astfel de armă trebuie să îndeplinească condițiile de vârstă, din punct de vedere medical, psihologic și de bonitate judiciară. În cazul în care nu ai autorizația de a deține, folosi sau efectua operații cu arma letală, poți face închisoare de la 1 la 5 ani!!!

 1. arme scurte semiautomate sau cu repetiție;
 2. arme lungi semiautomate cu țeavă ghintuită sau lisă;
 3. arme lungi cu repetiție sau cu tragere foc cu foc;
 4. arme scurte cu o singură lovitură cu percuție centrală sau pe ramă;
 5. arme lungi cu țeava ghintuită și percuție pe ramă;
 6. arme lungi cu repetiție sau semiautomate la care lungimea țevii nu depășește 60 cm.

Categoria C

Categoria C este reprezentată de arme neletale. Iar deținerea și folosirea acestora necesită aceleași condiții de păstrare și asigurare ca în cazul armelor letale. Normal că dacă nu ai autorizație poți fi pedepsit cu închisoare (de la 3 luni la 1 an) sau cu amendă!!

 1. armele scurte (pistol sau revolver) confecţionate special pentru a arunca proiectile din cauciuc.
 2. armele scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului metalic folosesc forţa de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-un recipient. Această categorie se împarte la rândul său în două subcategorii determinate de viteza proiectilului, măsurată în metri/secundă, cele care dezvoltă o viteză a proiectilului mai mare de 220 m/s fiind destinate exclusiv sportivilor și antrenorilor de tir;
 3. armele scurte (pistol sau revolver) confecţionate special pentru a produce zgomot sau pentru a împrăştia gaze nocive, iritante sau de neutralizare.

Categoria D

Armele neletale din categoria D pot fi deţinute, purtate şi folosite de persoane fizice sau juridice, cu condiţia îndeplinirii procedurilor de înregistrare la autorităţile competente. Mna, în cazul în care nu anunți autoritățile înainte de a folosi arma te așteaptă o mare amendă de la 2.000 la 5.000 de lei!!

 1. armele cu tranchilizante;
 2. pistoalele de start folosite în competiţiile sportive;
 3. armele de panoplie;
 4. pistoalele de semnalizare;
 5. arbaletele;
 6. armele de recuzită;
 7. armele vechi.

Categoria E

Armele din această categorie pot fi cumpărate de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani chiar și fără să trebuiască să se înregistreze sau să primească autorizație. În cazul în care te decizi să îți iei totuși o astfel de armă, trebuie să știi că ai OBLIGAȚIA de a lua toate măsurile necesare pentru păstrarea acesteia, astfel încât să nu existe posibilitatea de vătămare corporală accidentală. Și probabil că te așteptai să nu fie asta singura ta obligație. Pe lângă asta se mai adaugă:

 • „armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului și tirului sportiv pot fi folosite în spații delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spații special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiții încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viața persoanelor”
 • „sunt interzise portul şi folosirea armelor sau dispozitivelor neletale în locuri publice”
 • „armele sau dispozitivele neletale pot fi transportate de la domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă al deţinătorului, la locul unde urmează să se desfăşoare activităţile pentru care sunt destinate, numai dacă acestea sunt ţinute în husă, bagaj ori ambalaj şi nu sunt încărcate cu muniţie”

Dacă nu respecți absolut toate regulile, riști să iei amendă (de la 2.000 la 5.000 de lei) și să-ți fie confiscat tot ce înseamnă armă și muniție!!

 1. Armele cu destinaţie industrială;
 2. Armele de asomare;
 3. Harpoanele destinate pescuitului;
 4. Arcurile destinate tirului sportiv;
 5. Replicile de arme tip airsoft;
 6. Dispozitivele paintball

Dragilor, sper că v-a luminat cât de cât acest articol. Informațiile le-am luat de pe site-ul oficial al Poliției Române, eu doar am încercat să „traduc” ceea ce scrie acolo, adică să explic într-un limbaj mai simplu. În cazul în care vreți să vedeți exact cum sună, acesta este link-ul

Voi ați cumpăra o armă???? Eu sigur da…un arc maybe♥ Primii 5 care lasă un comentariu valid și drăguț primesc niște tricouri adolescenteen ffff mișto și gratissssss și șansa de a primi un loc în echipa noastră de adolescenteeni!!!!

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments