Uăăăă cu toții știm acum să folosim Instagram și TikTok dar și Facebook (undeva în trecut, că acum nu mai e la modă). Dar nu cred că știți toți evoluția social media și cum am evoluat în natură de tech și, mai ales, cred că puțini știu care a fost prima rețea de socializare apărută. De aceea am conceput această listă pentru voi.

Păi, din toate cercetările și căutările mele, în țara noastră prima rețea de socializare a fost mIRC.

Acum, pentru cei născuți între 1900 și 2000 nu cred că mai trebuie vreo prezentare însă pentru noi, ăștia mai „recenți” ar cam trebui. Păi, mIRC a fost creată în 1995 pe 28 februarie de către Khaled Mardam-Bey. În acest moment, mIRC încă funcționează însă mai este folosită de aproape 1% din populația globului, ceea ce înseamnă, după un calcul, că la noi în țară mai este folosită de 0,005% din populație.

După mIRC, la doar câteva luni a fost lansat Yahoo Messenger ( a nu se confunda cu messenger-ul de azi).

Cei născuți între 2004-2006 cred că au folosit toți această aplicație de chat, însă acum pot bate la pariu pe ce vreți voi că nu prea mai știți nimic despre aplicația asta( recunosc, înainte să mă informez pentru articolul ăsta, habar nu mai aveam dacă mai merge sau ceva). Aparent mai merge și în prezent, dar la fel ca mIRC-ul nu mai este deloc popular. Ceea ce nu cred că știți este că denumirea sa înainte de Yahoo Messenger a fost Yahoo Pager.

După Yahoo Messenger, am început să ne mai modernizăm puțin și a apărut Hi5, care în prezent este mai folosit ca primele două.

  Sincer, până să aud pe YouTube de Hi5 habar nici nu aveam că există. Aparent, a fost inventat în 2002 de către Ramu Yalamanchi.

Iar, în sfârșit, după Hi5 a apărut Facebook, care a fost până la apariția Instagram-ului cea mai populară rețea de socializare.

Acesta, știm cu toții (sper) că a apărut în 2004 și că este inventat de actualul director executiv Mark Zuckerberg. AKA aplicația pe care le-am lăsat-o adulților că a apărut ceva mai bun.👇

După Facebook, venim spre era curentă și ajungem la Instagram.

Cea mai populară rețea de socializare în prezent, cu peste 1mld de utilizatori activi. Această rețea a apărut în 2010 și a fost dezvoltată de Kevin Systrom și Mike Krieger.

Cred că au mai fost și altele însă pe astea le-am găsit eu, după 2 ore de căutări intense în care am crezut că îmi ia laptop-ul foc. Dacă crezi că am omis ceva, sau mai știi și alte rețele, nu uita să ne lași un comentariu 🙂

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments