Dark Web-ul poate fi mișto??

2
342

Dark web-ul (Web-ul întunecat) este conținutul World Wide Web care există pe rețelele darknet, reţele care se suprapun peste Internetul public, dar care necesită software specific, anumite configurații sau o autorizație de acces. Dark web-ul nu este indexat de motoarele de căutare, cu toate că foarte des termenul „deep web” este folosit greșit pentru a face referire la Dark Web, conform WIKIPEDIA.

Sursă foto:Darkwebnews.com-Dark Web and Deep Web Info graphic

Înainte de toate, vreau să vă spun că pe cât de interesant poate fi Dark Web-ul, pe atât de periculos este, așa că dacă intrați, o faceți pe propria răspundere :)). Auzi la mine, „pe propria răspundere”, parcă am și îmbătrânit cu 20 de ani când am spus asta…dar mă rog, ce spun aici este foarte serios!!!

Oricum, ca să poți intra pe Dark Web, trebuie să ai două chestii ESENȚIALE fără de care nu vei face nimic. Primul lucru este un VPN (o rețea virtuală privată, care te lasă să primești și să trimiți date confidențiale), iar al doilea este un browser numit TOR (care asigură navigarea anonimă pe internet). După ce ți-ai instalat toate astea, lets the party begin!!

ProPublica

ProPublica a devenit prima organizație importantă de știri care și-a lansat o versiune chiar și pe DarkWeb, pentru a proteja utilizatorii care preferă să stea anonim pe internet când citesc știrile. Dar nu orice fel de știri, ProPublica are scopul de a demasca trădări, abuzuri de putere, șpagă, cu ajutorul jurnalismului de investigații.

„We don’t want anyone to know that you came to us or what you read.” (ProPublica developer Mike Tigas tells Wired)

 

Sci-hub

Este un site web care îți oferă acces gratuit la experimentele și cercetările științifice oficiale!!! Ele în mod normal costă ca să le poți citi, dar sci-hub îți dă ocazia să te informezi pe free. Un lucru fff cool, iar chiar dacă nu te pasionează știința în mod special, măcar de curiozitate, știi? Să vezi și tu ce se mai întâmplă în lume, nu doar în jurul tău. Aici nu prea mai sunt chestii de spus, așa că am să trec la următorul site.

Hidden Wiki

E un fel de Wikipedia, unde poți găsi link-uri către diferite site-uri de pe Dark Web. Dar trebuie să ai maree grijă să nu apeși pe un link pe care nu-l știi, pentru că Wiki nu conține doar site-uri legale!!

Candle

Este un motor de căutare pe care îl poți găsi doar pe Dark Web (lucrează exact ca și Google-ul, doar că nu e nici pe aproape la fel de eficient) și care se presupune că îți luminează drumul:))). După cum probabil nu știți, Dark Web-ul nu este deloc organizat, așa că site-ul ăsta ar trebui să fie de ajutor în găsirea a ceea ce vrei tu, dar se pare că nu este chiar cel mai de bază instrument. După cum îi spune și denumirea, este doar o mică lumină într-un infinit de întuneric.

SearX

Este alt motor de căutare care poate fi folosit și pe web-ul normal, dar și pe Dark Web. Avantajul acestuia este că atunci când cauți ceva, rezultatele sunt incredibil de detaliate!! De exemplu poți primi informații despre pagini, imagini, muzică, hărți, știri, știință, postări de pe social media, videoclipuri și multe altele. Deci dacă vrei să cauți ceva sau pe cineva cât mai detaliat posibil SearX este perfeeect!!

Deep Web Radio

Normal, că ce poate fi mai frumos atunci când intri pe Dark Web decât să asculți puțină muzică?! Se pare ca acest web are propria stație digitală radio cu 11 canale, fiecare cu muzică diferită.

 

Dacă ai de gând să intri pe Dark Web, trebuie să ai grijă. Locul ăla e plin de ilegalități și viruși… dar dacă totuși te hotărăști să explorezi pe acolo, spune-ne si noua experiența ta și ai văzut mai exact. ♥

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Carioca Vesala

Ma bucur ca ati scris despre subiectul asta. E cat se poate de interesant, dar si mistificat intr-o buna masura.

In ciuda a ce se crede despre Dark Web – ca un colt al internetului foarte intunecat si periculos, de exemplu -, motivul pentru care a aparut a fost unul pozitiv si serveste in continuare un rol pozitiv pentru sistemele democratice. Din pacate, ca orice instrument cu potential pozitiv, e utilizat si de unii interlopi si pierde-vara; asa e cu orice tool pana la urma.

Nu am sa intru in detalii cu ocazia asta, ca v-as plictisi, dar niste cautari scurte pe net despre Tor (un program) si Darknet (un anumit tip de retea) vor fi fara indoiala utile sa demistifice chestiunea. E suficient sa spun ca daca accesezi Dark Web-ul cu discernamant, e la fel de periculos precum ceea ce am numi Clearnet (opusul Dark Web-ului).

In schimb vreau sa sugerez o modificare in articol, pentru ca o greseala s-a strecurat: informatiile despre Sci-Hub nu sunt corecte.

Sci-Hub nu este un site web care îți oferă acces gratuit la experimentele și cercetările științifice neoficiale. E tocmai opusul: siteul ofera acces gratuit la studii si jurnale stiintifice oficiale (facute adica de universitati si alte organizatii) si la materiale educationale care costa – fara exagerare – o avere. Ca idee, un singur articol costa undeva la 30 de Euro, iar universitatile au nevoie sa ofere studentilor, cercetatorilor si profesorilor acces la sute de mii de articole. Costurile sunt absolut enorme si tocmai de asta a aparut Sci-Hub, ca sa ofere acces gratuit la informatii si studii acelora care de fapt le-au finantat de la inceput: universitatile.

Niste trimiteri in articolele tale catre Wikipedia si alte surse de incredere i-ar ajuta pe cititori sa afle mai multe despre subiectele despre care scrii. Astfel ii ajuti sa se autoeduce.

Mult succes!