Știu că în orice școală sau liceu, la începutul fiecărui an școlar, ni se spune ce obligații avem noi ca elevi și trebuie să semnăm o gramadă de procese verbale. Dar normal că suntem destul de prost informați de către școală când vine vorba și de drepturile pe care le avem și care uneori sunt încălcate de profesori.

Am stat să caut drepturile care ne interesează și deși sunt spuse într-un limbaj formal, am să vă traduc la ce se referă, în caz că nu vă prindeți și singuri.

  •  „Elevii, ca membri ai comunității școlare, beneficiază de toate drepturile și îndeplinesc toate îndatoririle pe care le au în calitate de elevi și cetățeni.” –> Adică avem aceleași drepturi, atât în afara școlii, cât și în interiorul ei.
  • „Elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii.” –> Asta e cea mai simplă, nu poți fi făcut de câcat de către altcineva și totodată ceilalți nu au dreptul de a te face să-ți schimbi personalitatea în mod intenționat.
  • „Dreptul de a beneficia de tratament nediscriminatoriu din partea conducerii, a personalului didactic, nedidactic și din partea altor elevi din cadrul unității de învățământ. Unitatea de învățământ preuniversitar se va asigura că niciun elev nu este supus discriminării sau hărțuirii pe criterii de rasă, etnie, limbă, religie, sex, convingeri, dizabilități, naționalitate, cetățenie, vârstă, orientare sexuală, stare civilă, cazier, tip de familie, situație socioeconomică, probleme medicale, capacitate intelectuală sau alte criterii cu potențial discriminatoriu.” –> Cel mai important drept, din punctul meu de vedere, este ăsta!! Iar cel mai probabil ați înțeles despre ce e vorba, dar ca să mă asigur că pricepe toată lumea, am să explic și eu. La noi în țară discriminarea e la ordinea zilei, ce e drept, nu doar la noi se întâmplă asta, dar cum trăim aici, doar despre asta am să vorbesc. Ideea e că profesorii, conducerea și elevii nu ar trebui să trateze diferit o persoană pe baza unor criterii care nu țin musai de el precum rasă, etnie, sex, dizabilități, naționalitate, cetățenie, vârstă, orientare sexuală, tip de familie etc. Iar această discriminare ar trebui interzisă peste tot, nu doar în școli!!
  • „Dreptul de a beneficia de manuale școlare gratuite pentru elevii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, conform legii.” –> Ohoo de câte ori am cumpărat manuale pentru că cele de la școală erau rupte și vai de capul lor…uite aici drept încălcat :)))
  • „Dreptul la o evaluare obiectivă și corectă.” –> Aproape că râd. Nu e mereu corectă și să nu mai spun că fff rar este obiectivă. Dar ne-am obișnuit deja așa că ne-am adaptat la aceste „condiții de lucru” și am învățat să copiem în niște moduri foarte creative. Așa că dacă se spune că școala îți îngrădește imaginația, să știți că am ajuns să deprindem niște skilluri foarte mișto de a copia și înșela sistemul. Mă întreb dacă așa se nasc politicienii, dar mă rog, aia e altă discuție. 😉
  • „Dreptul de a contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise.” –> Aici e clar că nu se referă doar la olimpiade, Evn și Bac. Deeeci, ar trebui să putem contesta notele pe care le primim de la profesori!!! Dar în schimb, primim șuturi în cur și suntem mult prea tupeiști dacă îndrăznim să spunem ceva.
  • „Dreptul de a învăța într-un mediu care sprijină libertatea de expresie fără încălcarea drepturilor și libertăților celorlalți participanți. Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine. Nu se consideră libertate de expresie următoarele manifestări: comportamentul jignitor față de personalul din unitatea școlară, utilizarea invectivelor și a limbajului trivial, alte manifestări ce încalcă normele de moralitate.” –> Sincer nu mă aștept să citiți toată chestia asta, așa că mai pe scurt, putem să ne exprimăm în orice fel, atât timp cât nu jignim sau facem de tot rahatul alte persoane. Ah și trebuie să mai menționez că injurăturile și celelalte exprimări urâte, precum chestiile imorale nu sunt ok și nu fac parte din acest drept al exprimării libere!!
  •  „Dreptul de a primi rezultatele evaluărilor scrise în termen de maximum 15 zile lucrătoare.”–> Mă credeți dacă vă spun că am așteptat și 3 luni ca să primesc un test??
  • „Dreptul de a fi informat privind notele acordate, înaintea consemnării acestora.”–> Woah..super ce să zic. De s-ar întâmpla chiar așa….uneori afli după ce îți incheie media dacă știți ce zic.. :((
  • „Dreptul de a le fi consemnată în catalog absență doar în cazul în care nu sunt prezenți la ora de curs. Este interzisă consemnarea absenței ca mijloc de coerciție.” –> Nu-mi vine să creed că există așa ceva! Adică să îți pună absent doar în cazul în care nu ești la oră e incredibil. Tot respectul meu pt profesorii care încă fac asta. Pt că știm cu toții că atunci când vor să ne „pedepsească” ne pun note mici și absențe…

Sunt mai multe, bineînțeles, dar le-am ales pe cele mai importante pentru noi :)). Cu mare plăcere. Acum știți cum stă treaba, dar nu v-o luați prea tare în cap, pentru ca și profesorii au drepturi. Dacă v-ar interesa să aflați și ce drepturi au profii „împotriva” noastră, spuneți-ne!!

SURSA: Lege5

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments